“Puhua niin, että toinen haluaa kuunnella. Kuunnella niin, että toinen haluaa puhua.”

Yhdistyksestä

Dialputu eli Dialogisen Puheterapian Tuki ry on edistänyt terapeuttisuutta ja dialogisuutta
puheterapiassa jo vuodesta 1994 lähtien. Tuemme puheterapeutteja asiakaslähtöisessä, asiakasta kuuntelevassa työotteessa. Annamme eväitä vahvistaa yhteyttä itseen terapeuttina ja rohkeutta työskennellä luovasti intuition varassa asiakasta kuunnellen.

Dialogisen puheterapian tuki ry

Yhdistys, alkuperäiseltä nimeltä Puheterapian työnohjaus ry, perustettiin v 1994, jolloin työnohjaukseen erikoistuneet puheterapeutit järjestäytyivät yhdistykseksi oltuaan sitä ennen yksi Suomen Puheterapeuttiliiton asiantuntijatoimikunnista. 2000-luvun alussa yhdistys vaihtoi nimeksi Dialogisen Puheterapian Tuki ry, joka kuvaa paremmin yhdistyksen toiminnan sisältöjä ja päämääriä.

Yhdistys järjesti v 1996 kaksipäiväisen koulutuksen Leikki puheterapiassa.
Seminaarin suosio ja aiheesta tehty kysely johtivat siihen, että vuosi
myöhemmin aloitettiin viisi lukukautta kestävä leikkiterapiakoulutus
puheterapeuttien ammatillisena täydennyskoulutuksena. 

Koulutuksessa vertailtiin lapsen kehityksen, leikin ja terapiaprosessin teoreettisia viitekehyksiä, mutta erityisesti paneuduttiin Daniel Sternin teoriaan, joka painottaa varhaisen vuorovaikutuksen merkitystä ihmisen myöhemmälle kehitykselle. 

Koulutuksen lopputyönä tehtiin julkaisu Leikki sijansa saakoon, jossa näkyy hyvin kirjoittajien koulutuksen aikana sisäistämä syvällinen ymmärrys niin lapsen kehityksestä, kielestä kuin leikistä.

Leikki on lapsen kieltä, jolla hän rakentaa itseään ja saa sisäiset voimavarat käyttöönsä. Leikki ilmaisee tarpeita, tunteita, kehitystä ja kehityksen ongelmakohtia. Kun leikin kieli tulee vastaanotetuksi, lapsessa herää tarve myös sanalliseen ilmaisuun. 

Puheterapeuttisena kuntoutusmenetelmänä leikki on ”salainen” valtatie lapsen kaikenpuolisen kehityksen tukemiseen.

Leikkiterapiakoulutuksen vastaava kouluttaja Kirsti Remes on sanonut:
”Leikin juuret löydetään ihmiskäsityksistä ja filosofisesta ajattelusta yhtä
hyvin kuin omista käytännön kokemuksista. 

Symbolien ja kielen syntyminen ei tapahdu erillisenä vaan osana ihmisen minuutta versoen varhaisesta vuorovaikutuksesta sekä kehon ja mielen ilmaisujen sisällöistä ja niiden pohjalta. 

Terapia tarvitsee silloin teoreettisia jäsennyksiä siinä missä satujen aarteita tai jopa leikkikaluihin kiinnittymisen merkityksiä. 

Leikin viestit eri kehitysvaiheissa ja niiden vastaanottaminen ovat terapeutin ammattitaitoa tulivatpa ne ilmi vaikka turvallisuutta rakentavien piiloleikkien avulla tai selkeän visuaalisesti videolla.”

Yhdistyksen toimintaideana oli alussa ja on edelleen korostaa puheterapiasuhteen ja terapeuttisen asennoitumisen merkitystä puhehäiriöiden hoitamisessa. Yhdistys pyrkii edistämään, vaalimaan ja syventämään puheterapeuttien vuorovaikutuksellisia valmiuksia, jotka ovat puheterapeutin ammatin eettisesti keskeisiä laatutekijöitä.

Yhdistyksen toimintamuotoja ovat olleet kaikille avoimet koulutukset sekä jäsenille suunnatut seminaarit. 2010-luvulla pidettiin kolme koulutusta otsikolla Leikki sijansa saakoon – Lasta kuunteleva leikki välineenä puheterapeutin arjessa. Niiden saaman suosion pohjalta uskaltauduttiin suunnittelemaan uutta pitkää leikkiterapiakoulutusta, joka nyt on alkamassa v 2025.

Scroll to Top